Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyondan korumak için beraber çalışan kompleks bir hücre, doku ve organ ağıdır. Egzersiz, genel sıhhat ve refahı iyileştirmenin kuvvetli bir yoludur ve ek olarak bağışıklık sistemi için bir takım faydası vardır.
- II. Egzersiz ve Bağışıklık Sistemi
- III. Egzersizin Bağışıklık Sistemine Yararları
- IV. Egzersiz Bağışıklık Sisteminizi Iyi mi Güçlendirebilir?
- V. Bağışıklığı Geliştirmek İçin Egzersiz Önerileri
- VI. Egzersiz ve Muayyen Bağışıklık Koşulları
- VII. Enfeksiyonu Önlemede Egzersizin Görevi
- Egzersiz ve Kanser
- IX. Egzersiz ve Otoimmün Hastalıklar
Egzersizin bağışıklık sistemi üstünde pek oldukca pozitif tesiri olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
Egzersizin bağışıklık sistemi için yararları iyi belgelenmiştir. Emekler egzersizin şunları sağlayabileceğini göstermiştir:
Egzersiz bağışıklık sisteminizi birçok halde güçlendirebilir. Bunlar şunları ihtiva eder:
Egzersiz, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif bağışıklık sorunları olan kişiler için yararlı olabilir:
Bağışıklık sisteminizle alakalı bir rahatsızlığınız var ise, egzersizin size iyi mi yarar sağlayabileceği hikayesinde doktorunuzla konuşun.
Egzersiz, enfeksiyonu önlemek için kuvvetli bir araçtır. Tertipli egzersiz yaparak, bağışıklık sisteminizi kuvvetli ve sıhhatli tutmaya destek olabilirsiniz.
Egzersizin kanserli kişiler için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
Kanser hastasıysanız, egzersizin size iyi mi yarar sağlayabileceği hikayesinde doktorunuzla konuşun.
Egzersizin otoimmün hastalığı olan kişiler için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
Egzersiz yapmak | Bağışıklık sistemi |
---|---|
Kuvvetlendirir | bağışıklık sistemi |
Artışlar | bağışıklık hücrelerinin sayısı |
İyileştirir | bağışıklık hücrelerinin işlevi |
Azaltır | enfeksiyon riski |
Güçlendirmeler | bağışıklık |
II. Egzersiz ve Bağışıklık Sistemi
Egzersizin bağışıklık sistemi üstünde birçok faydalı tesirinin olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bağışıklık hücrelerinin üretiminin artması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
- Enfeksiyona karşı geliştirilmiş direnme
Bu faydalar muhtemelen egzersizin kaslara giden kan akışını çoğaltması ve bunun da hücrelere oksijen ve gıda ulaştırılmasına destek olmasından meydana gelmektedir. Egzersiz ek olarak vücuttan toksinlerin atılmasına destek sağlar ve bu da bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye destek olabilir.
Ek olarak egzersiz stres seviyelerini azaltmaya destek olabilir, bu da bağışıklık fonksiyonu üstünde pozitif bir etkiye haiz olabilir.
III. Egzersizin Bağışıklık Sistemine Yararları
Egzersizin bağışıklık sistemi için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bağışıklık hücrelerinin üretiminin artması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
- Gelişmiş antikor yanıtı
- Enfeksiyona karşı geliştirilmiş direnme
Bu faydaların, egzersizin bağışıklık sistemine kan akışını çoğaltması ve bunun da bağışıklık hücrelerine gıda ve oksijen iletilmesine destek olması sebebiyle olduğu düşünülmektedir. Egzersiz ek olarak vücuttan toksinlerin atılmasına destek sağlar ve bu da iltihabı azaltmaya ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye destek olabilir.
Ek olarak egzersizin ruh halini iyileştirdiği ve stresi azalttığı, bunların her ikisinin de bağışıklık fonksiyonu üstünde pozitif tesir yaratabileceği gösterilmiştir.
Genel hatlarıyla egzersiz, bağışıklık sağlığını iyileştirmek için kuvvetli bir araçtır. Tertipli egzersiz, bağışıklık sisteminizi kuvvetli tutmaya ve sizi enfeksiyondan korumaya destek olabilir.
IV. Egzersiz Bağışıklık Sisteminizi Iyi mi Güçlendirebilir?
Egzersizin bağışıklık sistemi üstünde birçok faydalı tesirinin olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bağışıklık hücrelerinin üretiminin artması
- Gelişmiş bağışıklık hücresi fonksiyonu
- Bağışıklık hücrelerinin dolaşımının artması
- Azaltılmış apse
Egzersizin bu tesirleri vücudu enfeksiyon ve hastalıklardan korumaya destek sağlar. Bilhassa egzersizin soğuk algınlığı ve grip olaylarını azaltmada etken olduğu gösterilmiştir.
Altı ay süresince 1.000’den fazla yetişkini takip eden bir inceleme, tertipli egzersiz yapanların, egzersiz yapmayanlara nazaran soğuk algınlığına yakalanma olasılığının %43 daha azca bulunduğunu buldu.
1.200’den fazla yetişkini bir sene süresince takip eden başka bir araştırmada, tertipli egzersiz yapanların gribe yakalanma olasılığının egzersiz yapmayanlara nazaran yüzde 36 daha azca olduğu bulunmuş oldu.
Bu emekler egzersizin vücudu enfeksiyon ve hastalıklardan korumaya destek olabileceğini öne sürüyor. Sadece egzersizin aşılamanın yerini tutmadığını belirtmek önemlidir. Aşılama, grip ve zatürre benzer biçimde ciddi enfeksiyonlardan korunmanın en iyi yoludur.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yollarını arıyorsanız, egzersiz mükemmel bir seçenektir. Tertipli egzersiz genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilir ve ek olarak sizi enfeksiyondan korumaya destek olabilir.
V. Bağışıklığı Geliştirmek İçin Egzersiz Önerileri
Bağışıklık sağlığınızı iyileştirmek için egzersizi rutininize dahil etmenize yönelik birtakım genel tavsiyeler şunlardır:
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Hoşunuza giden, sizi zorlayacak fakat çok da fazla yorucu olmayan aktiviteleri seçin.
- Haftada minimum 3-5 gün tertipli egzersiz yapın.
- Her gece minimum 7-8 saat uyuyun.
- Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı, sıhhatli bir rejim uygulayın.
- İşlenmiş gıdaların, şekerli içeceklerin ve sağlıksız yağların tüketimini sınırlayın.
- Stresi yönetin ve rahatlamanın yollarını bulun.
Herhangi bir altta yatan sıhhat sorununuz var ise, bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
VI. Egzersiz ve Muayyen Bağışıklık Koşulları
Egzersizin muhtelif bağışıklık sistemi hastalıklarına yararlı olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kronik bitkinlik sendromu
- Fibromiyalji
- Multipl skleroz
- Romatizmal eklem iltihabı
- Sistemik lupus eritematozus
Bu rahatsızlıklara haiz kişilerde egzersiz, ağrıyı, yorgunluğu ve şiddeti azaltmaya, ruh halini ve hayat standardını iyileştirmeye destek olabilir.
Egzersiz hem de bu rahatsızlıklara haiz kişilerde bağışıklık fonksiyonunun iyileştirilmesine destek olarak hastalanma olasılıklarını azaltabilir.
Bağışıklık sisteminizle alakalı bir rahatsızlığınız var ise, egzersizin size iyi mi yarar sağlayabileceği hikayesinde doktorunuzla konuşun.
VII. Enfeksiyonu Önlemede Egzersizin Görevi
Egzersizin bağışıklık sistemi için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bağışıklık hücrelerinin sayısının ve aktivitesinin artırılması
- Bağışıklık hücrelerinin işlevini iyileştirmek
- Antikor üretiminin artırılması
- İltihabı azaltmak
Bu faydalar, patojenlerin vücuda girmesini zorlaştırarak ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonla daha etken bir halde savaşmasına destek olarak enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaya destek olabilir.
Sıhhatli yetişkinler üstünde meydana getirilen bir çalışmada, araştırmacılar tertipli egzersiz yapanların egzersiz yapmayanlara nazaran daha düşük enfeksiyon insidansına haiz bulunduğunu buldular. Egzersiz icra eden emek harcama katılımcılarının ek olarak daha kısa bir rahatsızlık süresi ve enfeksiyondan meydana gelen komplikasyon geliştirme riskleri vardı.
Altı sene süresince yaşlı yetişkinlerden oluşan bir grubu takip eden başka bir inceleme, tertipli egzersiz yapanların zatürreye yakalanma riskinin daha düşük bulunduğunu buldu.
Bu emekler egzersizin enfeksiyon riskini azaltmanın etken bir yolu olabileceğini öne sürüyor. Sadece, bu bulguları doğrulamak ve bu yararları elde etmek için ihtiyaç duyulan en müsait egzersiz miktarını ve çeşidini belirlemek için daha çok araştırmaya gereksinim var.
Egzersiz ve Kanser
Egzersizin kanserli kişiler için fizyolojik zindeliklerini iyileştirmek, yorgunluğu azaltmak ve ruh hallerini iyileştirmek benzer biçimde bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Egzersiz ek olarak uykuyu iyileştirmeye, ağrıyı azaltmaya ve iştahı iyileştirmeye destek olabilir.
Egzersizin kanseri önlemeye de destek olabileceğini öne devam eden birtakım kanıtlar vardır. Emekler, tertipli egzersiz icra eden kişilerin kolon kanseri, meme kanseri ve prostat kanseri benzer biçimde muayyen kanser türlerini geliştirme olasılığının daha düşük bulunduğunu göstermiştir.
Egzersizin kanseri önlemeye destek olabileceği emin mekanizmalar tam olarak anlaşılmamış olsa da, egzersizin iltihabı azaltmaya, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye ve hücre onarımını desteklemeye destek olabileceği düşünülmektedir.
Kanser teşhisi konduysa, doktorunuz tedavi planınızın bir parçası olarak egzersiz yapmanızı önerebilir. Egzersiz, bitkinlik ve mide bulantısı benzer biçimde kanser tedavisinin yan etkileriyle başa çıkmanıza destek olabilir. Ek olarak kilonuzu ve gücünüzü korumanıza ve genel hayat kalitenizi iyileştirmenize destek olabilir.
Bir egzersiz programına başlamayı düşünüyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşün. Bireysel ihtiyaçlarınıza müsait ve güvenilir bir egzersiz planı geliştirmenize destek olabilirler.
IX. Egzersiz ve Otoimmün Hastalıklar
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sıhhatli hücrelere ve dokulara saldırmış olduğu bir öbek rahatsızlıktır. Bu, vücudun değişik bölgelerinde iltihaplanmaya, ağrıya ve hasara yol açabilir. Birtakım yaygın otoimmün hastalıklar içinde romatoid artrit, lupus, multipl skleroz ve Crohn hastalığı bulunur.
Egzersizin otoimmün rahatsızlıkların semptomlarını iyileştirmeye destek olabileceğine dair birtakım kanıtlar var. Dergide gösterilen bir emek harcama Artrit ve Romatizma tertipli egzersiz icra eden romatoid artritli kişilerin egzersiz yapmayanlara nazaran daha azca ağrı, şiddet ve bitkinlik yaşadığını buldu. Dergide gösterilen başka bir emek harcama Nörolojiegzersiz icra eden multipl skleroz hastalarının adım atma kabiliyetlerinde, egzersiz yapmayanlara kıyasla daha yavaş bir gerileme bulunduğunu buldu.
Egzersizin otoimmün rahatsızlıkların semptomlarını iyileştirmeye destek olduğu emin mekanizma tam olarak anlaşılmamıştır. Sadece egzersizin iltihabı azaltmaya, kan akışını iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olabileceği düşünülmektedir.
Otoimmün bir hastalığınız var ise, egzersizin sizin için müsait olup olmadığı hikayesinde doktorunuzla görüşün. Egzersiz, semptomlarınızı ve genel sağlığınızı iyileştirmenin güvenilir ve etken bir yolu olabilir.
S: Egzersiz ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişki nelerdir?
A: Egzersizin bağışıklık sistemi üstünde birçok faydalı tesirinin olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bağışıklık hücrelerinin üretiminin artması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
S: Egzersizin bağışıklık açısından yararları nedir?
A: Egzersiz, bağışıklığınızı muhtelif şekillerde güçlendirmeye destek olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Enfeksiyon riskinin azalması
- Hastalıktan daha süratli iyileşme
- Genel sıhhat ve refahta iyileşme
S: Bağışıklığı güçlendirmede hangi egzersiz türleri en etkilidir?
A: Herhangi bir egzersiz türü bağışıklık için yararlı olabilir, sadece birtakım egzersiz türleri öbürlerinden daha etkilidir. Aşağıdaki egzersiz türlerinin bağışıklığı artırmada bilhassa etken olduğu gösterilmiştir:
- Orta yoğunlukta aerobik egzersiz
- Direnme antrenmanı
- Yoga
- tai chi
0 Yorum